LEIF HENRIKSON
- viola da gamba

Biografi

Leif Henrikson - viola da gamba, studerade vid Schola Cantorum Basiliensis i Basel för Jordi Savall och avlade sin solistdiplomexamen 1988.Efter sina studier konserterade han ett flertal år runtom i Europa, innan han i början av 1990-talet återvände till Sverige. Vid sin hemkomst tog han anställning vid länsmusikstiftelsen Musik i Skåne som gambist i ensemblen Ystads Pipare. Han slutade sin anställning 1993 för att helt och hållet arbeta som frilansmusiker.

Leif har turnerat i såväl Norden som övriga Europa med grupper som Akantus, Westra Aros Pijpare, Kairos, Cornucopia, Bourrasque och Ensemble Mélero samt konserterat i Australien. Utöver framföranden av kammarmusik har han givit ett stort antal solokonserter, framför allt med fransk musik av bland andra Marin Marais och Antoine Forqueray. Vidare har han medverkat som solist med bland andra Radiosymfonikerna, Drottningholms Barock-ensemble, Concerto Copenhagen och Odense Symfoniorkester.

Förutom den tidiga musiken har han också framfört nutida musik. Flera verk har tonsatts för och uruppförts av Kairos, Bourrasque och Westra Aros Pijpare. Leif har spelat in ett flertal CD-skivor och framträtt, både nationellt och inter-nationellt, i radio och TV. 2016 kom hans senaste CD med musik av Marin Marais för basgamba och teorb. Inom kort väntas hans senaste CD med musik av Tobias Hume för sologamba.